Най-малко 17 души са били убити  в Иран, съобщи CBS

...
Най-малко 17 души са били убити  в Иран, съобщи CBS
Коментари Харесай

Най-малко 17 загинали при протестите в Иран

Най-малко 17 души са били убити  в Иран, заяви CBS News, като цитира данни на локални медии.

Според благотворителна организация, работеща в Иран, броят на починалите по-висок - 31, само че това не може да бъде доказано от самостоятелен източник.

Припомняме, че до митингите в цялата страна се стигна, след като 22-годишната задържана малко преди този момент в Техеран за носене на " неуместно облекло ". Тя изпадна в кома по време на ареста. Властите обявиха, че ще стартират следствие за повода за гибелта ѝ.

Критиците считат, че тя е била бита, откакто се появи фотография на окървавено и интубирано женско тяло.
 Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори
Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори

Вълна от митинги обхвана страната след гибелта на млада жена

Демонстрации са се провели в над 50 града. 

Инцидентът отприщи голям яд измежду популацията и най-лошите митинги в Ислямската република от 2019 година насам. Повечето са съсредоточени в обитаемата с кюрди северозападна част на Иран, само че се разпространиха в столицата и минимум 50 града в цялата страна, като полицията употребява мощ, с цел да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил погубен в североизточния град Машхад.

Смъртта на Амини още веднъж разпали гнева в Ислямската република за рестриктивните мерки на персоналните свободи - в това число непоколебим код за обличане на дамите - и стопанска система, разтърсена от наказания.

Духовните управници на Иран се опасяват от обновяване на митингите от 2019 година, които избухнаха поради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също показаха яд против висшия водач аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.
 Нови митинги в Иран
Нови митинги в Иран

Жени не желаят да носят хиджаб

Жените изиграха значима роля в митингите , като развяваха и изгаряха воалите си, като някои от тях подрязваха косите си обществено.

Междувременно, президентът Ебрахим Раиси прекъсна изявление за CNN . Причината бе, че  водещата Кристиан Аманпур отхвърли в последния миг настояването да носи шал на главата.

Интервюто е било от дълго време планувано изявление в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на изявлението, асистент споделил на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и приказва свободно фарси, сподели, че носи шал на главата, до момента в който работи в Иран, с цел да се съобрази с локалните закони и традиции. Но тя сподели, че няма да покрие главата си, с цел да организира изявление с ирански чиновник отвън страна, където това не се изисква.

" Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде отвън Иран, в никакъв случай не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 година насам, да нося шал на главата ", сподели тя в четвъртък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР